Friday, January 28, 2011

Peringatan Bagi Yang Lupa

bismillahirrahmanirrahim~

hari ni saya nak kongsi satu ilmu kepada semua..

untuk mengingatkan diri saya sendiri serta anda semua..Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Katakanlah: ‘Marilah kubacakan apa yang diharamkan ke atas kamu oleh Tuhanmu, iaitu janganlah kamu mempersekutukan sesuatu dengan Dia, berbuat baiklah terhadap kedua ibubapa, dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kemiskinan. Kami akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka; dan janganlah kamu mendekati perbuatan-perbuatan yang keji, baik yang nampak di antaranya mahu pun yang tersembunyi, dan janganlah kamu membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah (membunuhnya) melainkan dengan sesuatu (sebab) yang benar’. Demikian itu yang diperintahkan oleh Tuhanmu kepadamu supaya kamu memahami(nya).”


class="MsoNormal">

Nabi saw bersabda, maksudnya:

“Apabila lalat masuk ke dalam minuman seseorang kamu, hendaklah ditenggelamkannya, kemudian dibuang lalat itu kerana sesungguhnya salah satu sayapnya mengandungi penyakit dan satu lagi mengandungi ubat.”

(Hadis Sahih Riwayat Bukhari)


Nabi saw bersabda, maksudnya:

“Sedekah tidak akan mengurangi harta seseorang. Seseorang yang pemaaf, Allah menambahkan kemuliaan baginya. Dan seseorang yang tawaduk (merendahkan diri) kepada Allah, maka Allah naikkan darjatnya.”

(Hadis Sahih Riwayat Muslim)


Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari Kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas. Manusia itu adalah umat yang satu. (Setelah timbul perselisihan), maka Allah mengutus para nabi sebagai pemberi khabar gembira dan pemberi peringatan, dan Allah turunkan bersama mereka kitab-kitab dengan benar, untuk memberikan keputusan di antara manusia tentang perkara yang mereka perselisihkan. Tidaklah berselisih tentang kitab-kitab itu melainkan orang yang telah didatangkan kepada mereka kitab-kitab, iaitu setelah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang nyata, kerana dengki di antara mereka sendiri. Maka Allah memberi petunjuk orang-orang yang beriman kepada kebenaran tentang hal yang mereka perselisihkan itu dengan kehendak-Nya. Dan Allah selalu memberi petunjuk kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus.”

(Surah Al-Baqarah: ayat 212-213)

No comments:

Post a Comment